Η Θετική Ψυχολογία στη διαχείριση Κρίσεων και στην Ευδαιμονία κάθε Ατόμου
Εάν είστε γονέας
«Το ταξίδι της ανακάλυψης, η αναζήτηση μιας νέας ματιάς»
Marcel Proust
Τι θα λέγατε για περισσότερη «positive στάση»;
-
Εμπνεύστε τα παιδιά σας. Γίνετε ένα θετικό παράδειγμα. Εμπνεύστε τα με τον τρόπο που ζείτε τη ζωή σας. Με το νόημα που δίνετε στα πράγματα. Με τον τρόπο που διαχειρίζεστε τη ζωή και τα προβλήματά της. Με τον τρόπο που μαθαίνετε από τα λάθη σας. Ως γονέας:
Γίνετε πιο δραστήριοι και ενεργητικοί.
Αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε κοινωνικές σχέσεις.
Γίνετε πιο παραγωγικοί στην εργασία σας.
«Οργανωθείτε» καλύτερα και σχεδιάστε σωστά ό,τι προγραμματίζετε.
Μειώστε ανησυχίες και αρνητικές σκέψεις.
«Χαμηλώστε» τις προσδοκίες σε πιο ρεαλιστικές.
Ασκήστε την θετική σας σκέψη μέσω αισιόδοξης σκέψης και λογικής.
Εστιάστε περισσότερο και ενσυνείδητα στο παρόν.
Αναπτύξτε και διατηρήστε μια υγιή προσωπικότητα.
Αναπτύξτε την ενσυναίσθηση σας. Να είστε ο εαυτός σας συνεχώς!
«Ανταλλάξτε» τις αρνητικές σας σκέψεις με θετικές.
Επαναξιολογήστε τις στενές σας σχέσεις.
Σκεφτείτε πώς να ενισχύσετε την ευτυχία σας.
-
Βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει αίσθηση βασικής εμπιστοσύνης. Αυτό προϋποθέτει διαθεσιμότητα, εγγύτητα, σταθερότητα και αξιοπιστία εκ μέρους σας. Γίνετε μια ασφαλής βάση που απαιτείται για να εξερευνήσει το νέο και άγνωστο με τρόπο θετικό, ενθουσιώδη και αισιόδοξο: Για να αντέξει τις αδυναμίες του και τις αποτυχίες του, για να μάθει και για να ξαναπροσπαθήσει.
-
Προσπαθείτε να ασκείτε κριτική στη συμπεριφορά και όχι στο παιδί. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τι είναι αυτό που κάνει. Ποιο το νόημα της συμπεριφοράς του στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Μείνετε σταθερά συνδεδεμένοι με το παιδί: την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα, τις δυνατότητές του. Μην αναιρείτε την εμπιστοσύνη σας.
-
Προστατέψτε το από την «μαθημένη ανημποριά». Περιορίστε κατά το δυνατόν την συστηματική έκθεσή του σε γεγονότα και εμπειρίες ζωής (θάνατος, διαζύγιο, σοβαρή ασθένεια, κακοποίηση), στα οποία το ίδιο δεν μπορεί να έχει κανέναν έλεγχο και τα οποία το 18 αποδυναμώνουν συναισθηματικά και ψυχικά και του προκαλούν αίσθημα αδυναμίας, απόγνωσης και ματαιότητας. Ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να είναι η συχνή παρακολούθηση των ειδήσεων στην τηλεόραση και απείρως λεπτομερών ανούσιων πληροφοριών γύρω από τη συνθήκη Covid-19.
-
Προβάλετε τα δυνατά στοιχεία της οικογένειας. Δώστε έμφαση στα δυνατά χαρακτηριστικά του οικογενειακού σας συστήματος σχέσεων (κοινωνικές σχέσεις, χιούμορ, συνδέεσθαι, κ.λπ.). Σε αυτά που σας κάνουν να νιώθετε δύναμη, ελπίδα, αισιοδοξία. Ενισχύστε έτσι συναισθήματα αισιοδοξίας, δύναμης και ελπίδας των παιδιών.
-
Καλλιεργήστε τις οικογενειακές αναμνήσεις. Αφηγηθείτε ιστορίες σύνδεσης: Πώς γνωριστήκατε; Πώς ερωτευτήκατε; Πώς γεννήθηκε το παιδί; Πώς το ονειρευτήκατε; Πώς ήταν μωρό; κ.λπ. Αφηγηθείτε ιστορίες καταγωγής: Πώς μεγαλώσατε; Πώς οι γονείς σας; Πώς οι παππούδες σας; Με τι δυσκολίες; Με τι «δυνατά» στοιχεία; Πώς τα καταφέρατε τελικά; Τι εκτιμήσατε; Δείτε μαζί τους παλιές φωτογραφίες. Αναγνωρίστε θετικά συναισθήματα και θετικά στοιχεία. Τονίστε τα. Αναζητήστε τα στο «εδώ και τώρα». Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας προς τις προηγούμενες γενιές. Τονίστε αυτά που μάθατε στον χρόνο.
-
Καλλιεργήστε θετικές οικογενειακές σχέσεις. Απολαύστε τις μεταξύ σας σχέσεις και τις σχέσεις με τα παιδιά σας. Συνδεθείτε. Συνδεθείτε και με το ευρύτερο οικογενειακό σύστημα σχέσεων. Οργανώστε συστηματικά οικογενειακές τελετές, τραπέζια και συνήθειες. Νοηματοδοτήστε σημαντικά οικογενειακά γεγονότα. Αστειευτείτε. Χορέψτε. Γελάστε. Μοιραστείτε αστείες μικρές στιγμές, μοιραστείτε μικρές και μεγάλες σκέψεις. Δείξτε την εκτίμησή σας, τον θαυμασμό σας, την αγάπη σας ο ένας στον άλλο. Καλλιεργήστε γενναιοδωρία και ευγνωμοσύνη μεταξύ σας.
-
Καλλιεργήστε ενδιαφέρον και προσφορά για τον κόσμο γύρω. Αναπτύξτε κριτική και δημιουργική ματιά για τον κόσμο γύρω σας. Βοηθήστε τα να αναπτύξουν ενσυναίσθηση για το ανθρώπινο είδος. Μάθετέ τα να προσφέρουν στην κοινωνία. Καλλιεργήστε τους αξίες συλλογικές, ενισχύστε τους την εργατικότητα και την προσφορά.
Πηγή:
Σκαλλή, Θ., & Πάλλη, Αλ. (2020). Η Θετική Ψυχολογία στη διαχείριση Κρίσεων και στην Ευδαιμονία κάθε Ατόμου. Διαθέσιμο: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/03/covid19-Odigos_Thetikis_Psychologias.pdf. Ανασύρθηκε: 04/04/2021.
ή
https://eody.gov.gr/koronoios-covid-19-odigies-psychologikis-ypostirixis-ton-politon/